Rijksmonument Groenmarkt 78-80, Dordrecht

 
 


 
Achter de gevel van.........Groenmarkt 78-80

‘Dit gebouw heeft een uitgebreide geschiedenis. Het is kantoor geweest, maar ook bank, zelfs bank van lening.' Ina en Marius Schaeffer zijn sinds 1982 de trotse bewoners van Groenmarkt 78-80, dat inmiddels ook dienst doet als galerie en atelier. Al in 1973 koopt Marius Groenmarkt 78 als kantoor. Jarenlang zwaait hij hier de scepter over het bekende constructieadviesbureau Schaeffer. ‘Ik kocht het pand voor de ruimte en omdat het dicht bij mijn opdrachtgevers was, maar vanaf het begin was ik ook gecharmeerd van de monumentaliteit.'

Na de verkoop van zijn bureau pakt Marius Schaeffer een oude liefde op: het schilderen. En ook nu komt het pand van pas: als atelier en galerie. ‘Het schilderen zit in de familie, mijn vader en mijn twee oudste broers, Jan en Siem, schilderden ook. Van mijn broers zijn ook schilderijen hier te zien.' Het werk van Marius bestaat vooral uit aquarellen van Dordtse stadsgezichten.

De voorgevel van Groenmarkt 78 is een ontwerp uit 1916 van de Dordtse architect van Italiaanse afkomst Carel Tenenti. De statige zandstenen voorgevel verbindt de van oorsprong twee panden die erachter schuil gaan. Aan de Voorstraatshaven is de tweedeling nog zichtbaar. Tijdens haar studie kunstgeschiedenis verdiepte Ina Schaeffer zich in de architectuur van het gebouw. Lopend door het pand wijst ze op de bijzondere detailleringen in het stucwerk, plafonds, lambriseringen en traphekjes. Bijzonder is ook de gietijzeren spiltrap in de atelierruimte.

‘Anthonie Ek, ook een bekende Dordtse architect, ontwierp in 1906 het interieur. De directiekamer is nog intact gebleven met de eikenhouten betimmering met Art Nouveau versieringen. Ik heb zelf een beschrijving van het pand gemaakt, die deel ik uit aan geďnteresseerde galeriebezoekers.'  Beschrijving Groenmarkt 78-80  Tot slot een uitstapje op het balkon. Het verstilde beeld van de Voorstraatshaven, met de soms verwaarloosde watergevels en dwars de middeleeuwse achtergevel van het Stadhuis, is hier de altijd aanwezige inspiratiebron voor het schilderen van nieuwe Dordtse stadsgezichten.

(Bron: Conny van Nes, "Achter de gevel van ...... Groenmarkt 78-80, DiEP nr.2, april 2006, p. 30-31).